Den här sidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Så här enkelt bygger du ett snyggt naturanpassat 5 meter långt vind- och insynsskydd eller staket på mindre än en timme!

Du behöver inga förkunskaper eller avancerade verktyg. Staketet smälter fint in i de flesta miljöer, du slipper måla eller underhålla det och den dagen det är dags att riva det kan det multna ner eller eldas upp på platsen eftersom det inte innehåller varken färg eller impregneringsgifter.

1. Lämpligt avstånd mellan stolparna är ca 2-3 meter. Spetsa tre ekstolpar och slå ner dem i marken med en slägga. Det går lättare om man förbereder hålen med ett spett. Rikta in stolparna i lod genom att syfta med ögat vartefter de slås ner i marken. Enklast är att slå ner de yttersta stolparna först, och sedan rikta in mittstolpen med en läkt eller snöre på marken.

2.Skruva fast enkla granläktar tex 22 x 45 någorlunda i våg, tre i höjd på vardera sidan. Vanlig trallskruv fungerar utmärkt. Om vassmattan ska gå runt ett hörn är det bra om den där har stöd av en stolpe eller som på bilden av lodrät läkt.

3.Använd en häftpistol och fäst Vassmatta i de tre läktarna med ca fem häftklammer per meter läkt. Använd gärna lite längre klammer, minst 12 mm. Är vassmattan för lång klipper du enkelt av ståltrådarna med en tång. Är den för hög klipps vasstråna av med en sax.

Klart!

Tips

Sätt alltid vasstråna i lod även om marken lutar, annars ser det ”fel” ut. Antingen väljer du att låta vassmattan följa markens form som på bilden ovan. Lutar marken mycket är det kanske bättre att montera vassmattorna i ”trappform” med överkanten i våg som på bilden nedan.

Vill man skapa variation i ett långt staket kan man montera läkt på enbart den ena sidan av stolparna. Då klipper man på framsidan av vassmattan vid stolparna så att dessa blir synliga. På baksidan där läkten sitter monteras vassmattan i hela sin längd.

Vill du ha högre vindskydd , tex 2 meter, kan du klippa vassmattorna i två delar 70 cm höga. Då monteras den delade 70 cm vassmattan närmast marken, och 140 cm mattan med överlapp upptill. Ju högre staket desto tätare bör man sätta stolparna.

Detta behöver du till ett ca 30 meter långt och 1,4 meter högt vasstaket med synliga stolpar på den ena sidan:

  • Spett
  • Slägga
  • Skruvdragare
  • Häftpistol och klammer
  • Tång/avbitare
  • 10 ekstolpar (ok med vankant)
  • 10 vassmattor 6 meter långa
  • 40 Trallskruv ca 50 mm långa
  • 100 meter obehandlad gran eller furuläkt dimension ca 22x45

Totalkostnad ca 7800 kr och ungefär en dags arbete. Enkelt och smidigt!