Den här sidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Kalkstensgolv – Liten provplatta

Beställ en provsten och känn efter ordentligt, lägger du därefter en order så är provstenen & tillhörande frakt kostnadsfri.

I lager
33,00 kr /st

Ekologiska byggvaruhusets vackra Öländska kalksten har brutits och förädlats under mer än 1500 år och skeppning till andra länder har skett ända sedan 1200-talet. Under medeltiden var den vanligt förekommande i kyrkor, slott och andra monumentala byggnader.

Genom att välja kalkstensgolv bidrar du till att föra denna tradition vidare.

 

Kalkstenen på Öland bildades för ca 400 miljoner år sedan och är därigenom mycket äldre än många andra europeiska kalkstenssorter. Den vidareförädlas till ett miljövänligt byggmaterial med en unik oregelbunden ytstruktur där ytan bearbetats och slipats till den sammetslena känsla som kännetecknar ett stengolv som nötts naturligt under århundraden.

Denna sten har klassiskt storformat 40x40 cm och passar därför utmärkt även i traditionella miljöer. Den varierar något i nyansen från grågrön till rödbrun och ger rummet ett lugnt, antikt och rustikt utseende och bidrar till en helt annan äkta känsla än den i handeln så vanliga europeiska jämnslipade importkalkstenen som brukar levereras i ”fallande”  (varierande) längder, och som dessutom oftast bara är hälften så bred och även mycket tunnare än denna sten. 

 

Priset kan tyckas relativt högt, men med tanke på att den här kalkstenen tål att slitas på i generationer tycker vi att den är värd varenda krona. Kontakta oss för offert vid mängder överstigande 10 kvm. Beställ gärna en liten provplatta!

 

  • Mått storformat 400 x 400 x 18 mm. Tolerans +-1 mm 
  • Mått småformat (för duschfall) 100 x 100 x 18 mm. Tolerans +-1 mm
  • Vikt ca 47 kg/kvm
  • Antal per kvm strl 400x400 ca 6,15 st. medräknat 3 mm fogar
  • Antal per kvm strl 100x100 ca 94 st. medräknat 3 mm fogar
  • Färg Grå (något varierande grågrön till rödbrun)

 

FORMAT

Kalkstenen finns dels i storformat och dels i nedkapat format för användning i falluppbyggnaden runt duschens golvbrunn. I åtgångsangivelserna är medräknat en fog på ca 3 mm.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Kalkstenen används inomhus i både torra och fuktiga utrymmen och den passar även utmärkt under och framför kaminer, kakelugnar mm. Observera att saltutfällning från fästbruket i enstaka fall kan ske vid ytor som ofta är fuktiga, till exempel närmast golvbrunnen. 

 

LÄGGNING 

Stenen har en slät undersida som lämpar sig för läggning i sand, sättbruk eller fix för kalksten. Vid läggning av golv i torra utrymmen med träunderlag monteras lämpligast först golvgips, därefter eventuell golvvärme och sedan fix och sten. På betongytor behövs ingen golvgips.

I våtrum läggs stenen enligt vanliga standardsystem för klinkers och sten.

 

Kalkstensgolvet blir oftast vackrast med smala fogar, någon eller några mm. Stenen kapas med vinkelslip eller bordssåg för kakel och sten. Blanda stenar med olika nyansskillnader under läggningen.

 

UNDERHÅLL

Dammsugning, våttorkning eller skurning med såpa och kallvatten är enklast och bäst. 

Undvik moderna kemikalier och rengöringsmedel. En fördel med denna stens ytstruktur är att smuts inte syns särskilt tydligt. Väldigt praktiskt i entréer och liknande!

 

Mer information
Färg Nej
Tjocklek Nej
Nyans Nej