Den här sidan använder så kallade cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Linisolering

I lager
789,00 kr /pkt
  • Köp 12 för 740,00 kr vardera och spara 6%
  • Köp 35 för 682,00 kr vardera och spara 14%
  • Köp 50 för 657,00 kr vardera och spara 17%
  • Köp 80 för 631,00 kr vardera och spara 20%

Fortsatt lågpris på linisolering!
Ett helt suveränt naturmaterial som passar utmärkt i både nya och gamla hus. Luktar gott och är härligt att jobba med utan att klia och stickas!

Leveranser

Större mängd linisolering skickas direkt från fabriken i Finland och ni lastar av det själv från lastbilen. Varje frp. väger ca 11 kg. och har måtten 118x60x60 cm. Det kan tillkomma en extra fraktkostnad om stora lastbilar inte kan köra fram till huset och vi meddelar alltid kostnaden innan vi skickar varorna.

Linisoleringens speciella egenskaper

Linisolering har flera speciella egenskaper som skiljer det från många moderna syntetiska isoleringsmaterial. Linet är likvärdigt som värmeisolering men kan genom sin förmåga att uppta och avge vattenånga i sina fibrer även isolera bra trots att det innehåller en viss mängd fukt.
Denna fuktbuffrande egenskap innebär att du inte behöver någon tät plast på insidan, det räcker med en papp. Huset blir därmed lufttätt men diffusionsöppet och kan ”andas” vilket minskar risken för att fukt stängs in i väggen eftersom den då kan torka både inåt och utåt. 

En indirekt fördel med linets fuktbuffringsförmåga är även att det minskar risken för fuktutfällning och mögelpåväxt på övriga trädetaljer i konstruktionen. Bra både i timmerhus och i moderna regelkonstruktioner!

Linisoleringen avger inga farliga emissioner och är brandskyddad med soda som är hälsovänligt och giftfritt. Detta till skillnad mot exempelvis cellulosaisolering som kräver inblandning av potentiellt hälsovådliga borsalter för att bli mögel- och brandsäkert. Provar man att lägga en tuss linisolering och en tuss cellulosaisolering i en skål med vatten förstår man varför mögelskydd krävs i cellulosan. Den suger upp vattnet som en svamp och sjunker på 10 sekunder medans linet flyter i timmar.
En annan bra egenskap med linisoleringen är dess goda ljudisolerande förmåga.

Ytterligare en bonus med att använda linisolering är ett gott samvete eftersom det förnyelsebara linet växer på åkrarna och binder växthusgaser. Lin behöver varken bekämpningsmedel eller gödsel när det odlas, och är naturligt resistent mot insekter. Tillverkning av linisolering kräver dessutom lite energi.


Hur är det då med möss och råttor?

De brukar gilla de flesta isoleringsmaterial, och som alltid när det gäller skadedjur gäller det att försöka minimera möjligheterna att de tar sig in i huskonstruktionen genom att använda metallinsektsnät och liknande vid luftspalter och hål. Många menar dock att problemet är mindre med linisolering än med andra isoleringsmaterial. Möss verkar helt enkelt inte gilla det. Förmodligen har det att göra med linets starka långa fibrer som sannolikt är besvärliga att ta sig igenom.


Lagerstorlekar

Ekologiska Byggvaruhuset lagerför linisolering i storlekar som passar standardavstånd mellan vägg- och takreglar (C-600 respektive C-1200 mm) beroende på hur skivorna vänds. Nedanstående tabell visar våra lagerstorlekar, men det går även att beställa specialmått och isolering i rullar. Om det passar bättre kan man kombinera ihop flera tunna skivor istället för att använda en tjockare eftersom priset per kubikmeter är i det närmaste samma oavsett dimension.
Tjockleken 100 mm passar utan problem till 95 mm reglar osv.


Kapning

Tunnare dimensioner kan kapas med en vanlig isoleringskniv eller en kraftig sax, men vår kapsåg för linisolering förenklar arbetet avsevärt och ger bättre precision. Isoleringen går även att kapa med vinkelslip med dimanantklinga, vilket kanske kan låta märkligt men det kan faktiskt vara smidigt om man behöver precisionsskära smala remsor och liknande. Festo tillverkar även en batteridriven kapsåg för linisolering.

Har du problem att få skivorna att sitta kvar när du isolerar taket underifrån?

Häfta upp murarsnöre eller någon annan tunn tråd i ett sicksackmönster innan du börjar så är det enkelt att trä upp skivorna sedan (se bild). När allt är färdigisolerat täcker du ytan med luftspärrpapp. Murarsnöret låter man bara sitta kvar.


Konstruktionstips och fakta

Kontakta oss gärna för tekniska tips och råd angående isolering av både gamla och nya hus!


  • Lambdavärde: 0,038 W/mK (ju lägre värde desto bättre värmeisolerande förmåga)
  • Innehåll: Linfiber, återvunnen polyesterfiber och hälsovänlig soda som brandskyddsmedel.
  • Förpackning: polyetensäckar
  • Tillverkare: Isolina 

 
Dimensioner / Mängder / Pris (inkl. moms)

Tjocklek

Bredd Längd m2/förp. m3/förp. Skivor/förp. Grundpris / m2

Pris / m2 efter
max mängdrabatt 

50 mm 565 mm 1170 mm 7,93 0,40 12 st 99,50 kr 79,60 kr
75 mm 565 mm 1170 mm 5,29 0,40 8 st 149,15 kr 119,30 kr
100 mm 565 mm 1170 mm 3,97 0,40 6 st 198,75 kr 158,95 kr
125 mm 565 mm 1170 mm 3,31 0,41 5 st 238,40 kr 190,65 kr
150 mm 565 mm 1170 mm 2,64 0,40 4 st

298,90 kr 239 kr

Mer information
Färg Nej
Tjocklek Nej
Nyans Nej