Den här sidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Lerputsning

Lera- ett byggmaterial  för framtiden!  

Lera är ett av människans äldsta byggmaterial och har använts över hela världen i årtusenden. Även i Sverige har vi en gammal tradition av att bygga med obränd lera, främst i form av lerputs eller lerklining inomhus. Man kanske skulle kunna tro att det vore lite ”bakåtsträvande” att använda ett så gammaldags och okomplicerat material i ett modernt hus, men faktum är att den obrända leran har unika hygroskopiska egenskaper och är utmärkt som invändigt ytskikt. Leran kan uppta och avge fukt och jämnar ut fuktbalansen inomhus. Det går dessutom utmärkt att putsa mot trä, det är till och med så att lera i kontakt med fuktigt trä kan hjälpa till att "dra ur" fukt ur materialet.

Lerans tyngd ger både goda ljudisolerande egenskaper och medför även att den fungerar mycket bra som temperaturutjämnare mellan dag och natt. Många vittnar därför om att hus med lerputsade innerväggar har ett mycket behagligt inomhusklimat.Bild från Sörmlands museums ekobyggutställning "Hållbart hemma" som visar en badrumsvägg utan tätskikt. Med duschkabin eller duschhörn med glasväggar behöver en våtrumsvägg egentligen inte vara tätare än så här!

7 artiklar

per sida
Fallande ordning

7 artiklar

per sida
Fallande ordning