Den här sidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Schellackflingor Citron

I lager
70,00 kr /st

Handgjorda schellackflingor. Vaxinnehåll max 5,5 %.

Penslas av estetiska skäl på kvistar och kådlåpor för att minska risken för kådgenomträngning i färgen framför
allt på trä inomhus. Används även i kittfalsen på fönster innan kittning för att undvika att kittet torkar ut i förtid.
Schellack utvinns från det sekret som den indiska sköldlacklusen utsöndrar på trädl.
Schellack är en ren naturprodukt och är inte giftigt.
 
Lägg flingorna i en glas- eller rostfri burk och häll på ca 1 dl T-sprit så att det precis täcker. Låt stå över natten och vicka lite på burken då och då. Späd med mer T-sprit om lösningen är för koncentrerad.
  • Innehåll: naturlig schellack från Indien
  • Pensel rengörs med T-sprit
  • Förpackning: 0,1 kg

Schellack produceras av en liten spolformad purpurröd lus vid namn Lucifer Lacca där honan söker upp kvistar med späda skott och genom att genomborra kvisten med sin sugsnabel suger i sig näringen i kvisten. När den börjar suga i sig saven bildas schellacken av de restprodukter lusen avger. Drabbas larverna av dåligt väder när dom söker nya värdträd, eller området drabbas av t.ex. frost under längre perioder, dör djuren och produktionen av schellack minskar. Detta gör att tillgången på råvara varierar och priserna därför kan fluktuera kraftigt.

Schellack är endast löslig i alkohol och används ofta som isolering av kvistar, fuktskador och sot före målning. Den används också till en mängd andra ändamål som t.ex. skydd av frukt, konfektyr, choklad och läkemedel. Som isolering inom elektronik. Som ytbehandling av möbler, som glansgivare inom kosmetik. Man kan också använda schellacken att styva textil, läder och hattar. Endast fantasin sätter stopp för dess användning.

Mer information
Färg Nej
Tjocklek Nej
Nyans Nej