Den här sidan använder så kallade cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Sedumtak / gröna tak

Nu är sedumsäsongen över för denna gång. Nya leveransmöjligheter beräknas till påsk 2019.

750,00 kr /kvm (ca)
Hus täckta med sedumtak ger en vacker karaktär som varierar med årstiden. Utseendet skiftar från grönt till rött, vitt och gult beroende på blommningstid, fuktighet mm. Våra sedummattor är utvecklade för skandinaviska förhållanden och innehåller ca 8-10 olika sedumarter.
Sedummattorna kan läggas ovanpå tätskikt som tex papp/bitumen, gummiduk och liknande med lutningar från 0-20 grader. Sedumtak har många fördelar utöver de rent estetiska. Tätskiktet under håller längre eftersom det då blir skyddat från solens uv-strålning. Sedumtaket absorberar luftföroreningar och isolerar både mot värme och kyla och gör därigenom temperaturen i byggnaden jämnare. Det dämpar buller och tar upp regnvatten som annars kan belasta kommunens dagvattennät. Dessutom är underhållet minimalt. 
 
Sedummattorna är lätta att lägga för den händige, men tätskiktet under måste normalt monteras av papptakläggare. Kom ihåg att detta måste vara av typen "rotsäkert" så att inte rötter växer ner och gör hål i tätskiktet. Detta gäller främst ogräs som etablerar sig i sedummattorna, och inte så mycket sedumrötterna i sig.
 

Sedum ingår i växtfamiljen fetbladsväxter. De har blad av ovanlig tjocklek som genom sin vattenhållande förmåga kan överleva långa perioder utan vatten. Äldre typer av torv- och grästak behöver vattnas under sommarens torrperioder, men så är alltså inte fallet med sedumtak. Tvärtom bör man undvika att vattna sedumtaket eftersom eventuellt ogräs då torkar ut. Det är heller inte något stort problem med ökad viktbelastning på takkonstruktionen eftersom sedummattorna endast är ca 4 cm tjocka. 

Vid vindutsatta lägen bör sedummattorna viktas med svart grus/sand som sprids ut för att öka vikten på mattan. Man kan förstås använda vilket grus som helst men det blir snyggast med det svarta eftersom det inte syns. 

 
Utöver nedanstående material behövs under tätskiktet även en fotplåt av rostfri eller lackerad plåt.
 
 
 
Så här bygger man upp sedumtaket:
 
1. Tätskikt/papptak 
Rotsäkert (läggs av papptakläggare, ingår ej i priset ovan)
 
2. Kantavslut
I perforerat rostfritt stål, limmas fast. (ingår ej i m2 priset ovan)
 
3. Fiberduk, skyddsgeotextil
300 g/m2, rullas ut ovanpå pappen.
 
4. Diadrain 25H
Dränerande och vattenhållande platta av återvunnen polystyren.
 
5. Fiberduk, BG tex
150 g / m2, rullas ut ovanpå Diadrainplattan.
 
6. Sedummattor
Läggs kant i kant.
 
7. Substratjord
Fylls mellan skarvarna på sedummattorna.
 
8. Multicote
Långtidsverkande gödsel, strös ut över hela ytan. 
Mer information
Färg Nej
Tjocklek Nej
Nyans Inte tillgängligt