Den här sidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Skumglasgrus 10/30

Aktuellt lagersaldo: 53 m3

I lager
2 930,00 kr /m3
  • Köp 5 för 2 745,00 kr vardera och spara 6%
  • Köp 15 för 2 562,00 kr vardera och spara 13%
  • Köp 30 för 2 234,00 kr vardera och spara 24%

Skumglasgrus är ett miljövänligt isolerings- och lättfyllnadsmaterial som tillverkas av renat returglas. Perfekt för tex golvisolering av äldre hus med oluftade så kallade ”mullbänksgrunder” där trägolvet vilar direkt på jorden. Skumglasgrus är mycket användbart även till grunder i nybyggen. Det passar även utmärkt som tjälisolering och lättfyllnadsmaterial i vägkonstruktioner samt som värmeisolering i alla byggnader och lättfyllning i husgrunder. 

Skumglas har sedan länge använts i Europa och dess goda egenskaper är vida kända: det är miljövänligt, eldfast, kapillärbrytande, isolerande, dränerande, lättviktigt och lätt att bearbeta.

Vårt skumglasgrus Geocell är likvärdigt med andra skumglasgrusfabrikat som t ex. Hasopor och Glasopor men har en viktig fördel: Geocell är av en mindre och jämnare fraktion (10-30 mm) än 10-60 mm, som är den vanligaste kornstorleken bland skumglasprodukter, vilket gör det lättare att bereda ut. Skumglasgruset från oss levereras alltid torrt och kan då läggas in i befintlig grund utan torktid.

Det porösa glasgruset ser nästan ut som vanligt grus men är extremt lätt och enkelt att bygga med, och det är kemiskt och termiskt stabilt. Det går att forma och packa utan att materialet "rinner iväg" eller att man sjunker ner med fötterna, tack vare den uppbrutna kornytan.

Eftersom isolervärdet är något sämre än cellplast bör man lägga tjockare isolerlager. 50 cm skumglasgrus motsvarar ungefär 20 cm cellplast. Det går bra att kombinera ett tunnare Geocell-lager med tunnare cellplast. Utbredning med skumglasgrus är lättare eftersom man inte behöver skära och pussla skivor.

I husgrunder av typen platta på mark används skumglasgrus som värme- och tjälisoleringsmaterial, lättfyllnadsmaterial och fyllning inne i huset.

I husgrunder med källare kan fyllnadsarbetena utanför huset lätt göras med skumglasgrus, varvid man vid ett arbetsmoment tillgodoser flera funktioner. Skumglasgruset fungerar samtidigt som dräneringsskikt, som tjälisolering och som extra värmeisolering vid källarväggen. Skumglasgrusets jordtryck uppgår dessutom bara till en bråkdel av jordtrycket vid en traditionell grusfyllning. 

I botten av en krypgrund kan man ha ett lager av Geocell 10/30 vilket hindrar fukten från marken att ta sig in och motverkar den kondensering som brukar ske i början av sommaren. 

  • Lambdavärde, torrt material: 0,08 W/mK vid packning 15% 
  • Innehåll: Glasmassa med aktivator och ca 92% luft
  • Kornstorlek: Ca 10-30 mm (15% kan utgöras av mindre/större storlek)
  • Torrdensitet, lös packning: 210 kg/m3 +-15%
  • Förpackning: Storsäck med öglor och öppningsbar botten om 1m3, 1,5 m3 & 2 m3
  • Tillverkare: Geocell, Tyskland

Hantering och arbetsutförande på arbetsplats:

Skumglassäckarna bör skyddas mot nederbörd med t.ex. presenning på arbetsplatsen om materialet ska användas inomhus. Under skumglasfyllningen läggs om nödvändigt ett materialskiljande lager av geotextil. Skumglasgruset krattas och planeras ut till en plan och jämn yta innan kompaktering startar. Skumglas kompakteras cirka 15-20 % motsvarande utlagd lagertjocklek. Det görs lämpligtvis med vibroplatta (sk padda) och man bör kompaktera i skikt om max 0,4 m (färdigkomprimerad) åt gången.  Varje lager av skumglas kompakteras med två överfarter med vibroplatta med en vikt om 80 – 200 kg. Maskin med breddad platta rekommenderas. 

Om betonggjutning ska ske ovanpå skumglasgruset bör ett lager geotextil placeras även där.

Produktblad

 

Mer information
Färg Nej
Tjocklek Nej
Nyans Nej