Den här sidan använder så kallade cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Solfångare

Solfångare (Premium) integrerade i fasaden på Ekologiska Byggvaruhusets lågenergivilla, läs mer om huset under Projekthus.

Solfångare värmer vatten, till skillnad från solceller som alstrar elström.

Så här fungerar våra solfångare:

* Plansolfångare (se bild ovan): Solen värmer en mörk plåt i en isolerad glastäckt låda med ett glykolfyllt rör i. Röret är kopplat till husets värmesystem via en ackumulatortank, där värmen lagras.

* Vacuumrörsolfångare (se bild nedan): Solen värmer ett antal mörka plåtremsor i seriekopplade glykolfyllda rör vilka är isolerade med vacuumfyllda glasrör. Glykolröret är kopplat till husets värmesystem via en ackumulatortank, där värmen lagras.

Prisjämförelse:

Vi säljer tre varianter: plansolfångarna Favorit och Premium samt vacuumrörsolfångaren Optima III.

Plansolfångarna har en beprövad konstruktion som är mest prisvärd i förhållande till sin effekt jämfört med vacuumrörsolfångaren. Allra mest effekt per investerad krona får man från lågprissolfångaren Favorit. Den tar dock störst takyta i anspråk. Vacuumrörsolfångaren kostar mer i förhållande till den effekt den ger, men är bättre isolerad och fungerar därför bättre än plansolfångaren när det är kallt ute, t.ex. vår och höst. Är det kallare än 0° kan den bättre isoleringen dock vara en nackdel eftersom snö och is tar längre tid att smälta bort.

Utseende:

Lågprissolfångaren Favorit monteras på skenor ovan takytan eller fasaden. Den kräver större yta för att ge samma effekt som Premiumsolfångaren, vars största fördel förutom sin mycket höga effektivitet är att den på ett snyggt sätt kan integreras i taket med en prydlig plåtkringtäckning i svart eller rött. Det gör att den ser ut lite som ett stort ateljefönster, och kan därför passa in mycket bra även på äldre hus.

På äldre hus i känsliga miljöer kan ett bra alternativ vara att montera solfångarna på en ställning eller mindre bod i trädgården.

Eftersom vår vacuumrörsolfångare Optima III har sina absorbatorer vinklade 60 grader så passar den utmärkt att hänga på en vägg lodrätt (se bild nedan).

Placering:

Solfångarna ger bäst effekt om de placeras i ett soligt läge inom spannet sydväst till sydost. Bästa lutningsvinkel är mellan ca 25-60 grader. Håller man sig inom dessa väderstreck och taklutningar skiljer det mindre än 10 % mellan bästa och sämsta läge. Har man endast möjlighet att montera solfångarna i ett rent väst- eller östläge bör man för att få samma effektutbyte som ett sydläge som en generell regel öka solfångarnas yta med 50 %.

Observera att Optima III kan hängas lodrätt på fasaden utan att tappa effekt.

Montering:

Med våra gör-det-själv-paket är monteringen ingen omöjlig uppgift för den händige. Att duscha i solvärmt vatten från egeninstallerade solfångare skänker verklig glädje. Montera allt själv eller ta hjälp av en rörinstallatör med de delar som du inte klarar av.

Kontakta oss gärna för råd angående val av anläggning, installation mm.

I våra kompletta solfångarpaket medföljer mycket bra monteringsanvisningar på Svenska. För att kunna ansluta solfångarna till värmesystemet behövs en ackumulatortank som är förberedd för solvärme med inbyggd solslinga. Alla våra ackumulatortankar har detta och är därför enkla att ansluta. Har du en äldre tank utan inbyggd solslinga? Inga problem, kontakta oss så hjälper vi dig med val av utanpåliggande solvärmeladdare.

Omfattande garantier:

På våra plana solfångare lämnar vi en av marknadens bästa garantier, hela 10 år vid självmontage.